Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα

Χρόνια πολλά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Χριστούγεννα τρώμε γαλοπούλα.

Σας παρουσιάζω την δικιά μου εκδοχή, που μαγειρεύουμε τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν απαιτεί δεξιότητα και μπορεί να ετοιμαστεί την παραμονή και να μαγειρευτεί την ημέρα των Χριστουγέννων.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για τη γαλοπούλα

  • μία γαλοπούλα περίπου 3,5 κιλά
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ½ μοσχοκάρυδο
  • χοντρό αλάτι
  • πιπέρι

 

Για την σάλτσα

  • 2 καρότα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • σέλερι
  • 1 κτλ αλεύρι
  • ½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή άλλο είδος

Για την γέμιση:

  • ½ κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 αυγό
  • 5-6 φύλα φρέσκο φασκόμηλο
  • αποξηραμένα βερίκοκα

 

 

 

Η συνταγή αυτή απαιτεί κατεψυγμένη γαλοπούλα, μιας και δεν θα την μαρινάρουμε. Με την διαδικασία του ψησίματος θα γίνει αρκετά ζουμερή και νόστιμη.Αφού έχουμε ξεπαγώσει την γαλοπούλα, με μια πλαστική σπάτουλα ξεχωρίζουμε το δέρμα από το στήθος της γαλοπούλας και από τα μπούτια. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, ½ φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αναμειγνύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια πλαστική σακούλα, τις οποίας κόβουμε μία άκρη, και την χρησιμοποιούμε ως κορνέ. Με αυτό γεμίσουμε το κενό που δημιουργήσαμε μεταξύ του στήθους και του δέρματος στη γαλοπούλα. Πιέστε πάνω από το δέρμα ώστε να απλωθεί παντού το αρωματικό βούτυρο. Λιώνοντας το βούτυρο θα μεταφέρει τα αρώματα του στο κρέας της γαλοπούλας και δε θα αφήσει το κρέας να στεγνώσει.Για την γέμιση ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώστε να αποκτήσει μια γλυκιά γεύση. Αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα σε ένα μπολ μαζί με το αυγό και ανακατεύουμε. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε μέσα στη γαλοπούλα. Προσοχή δεν παραγεμίζουμε την γαλοπούλα για να ψηθεί και από μέσα. Τα μπαλάκια θα αφήσουν επιπλέον χώρο για τον ζεστό αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό της γαλοπούλας για να την ψήσει.Τα περισσευούμενα μπαλάκια κιμά τα βάζουμε στο ταψί μία ώρας πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της γαλοπούλας.Για να ενισχυθούν οι γεύσεις, προτείνεται η γαλοπούλα και ο κιμάς να ετοιμαστούν την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι θα έχουμε και αρκετό χρόνο για να χαρούμε τη γιορτή με τους αγαπημένους μας.Σε ένα ταψί ή γάστρα τοποθετούμε χοντροκομμένα τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι. Πάνω σε αυτά τα υλικά τοποθετούμε την γαλοπούλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι και ψήνουμε στους 180, μισή ώρα για κάθε κιλό. Δηλαδή 1,5 – 2 ώρες. Το τελευταίο μισάωρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι.

Αφού ψηθεί η γαλοπούλα και για να διατηρηθεί μέχρι το σερβίρισμα, την τοποθετούμε σε μία σανίδα, την τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο και την σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας. Προσοχή γιατί θα αφήσει υγρά.

Για την Παρασκευή της σάλτσας ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφονται στην συνταγή «ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΤΑ», αφού αφαιρέσουμε το λίπος από το ταψί.

 

Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την Χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Jamie Oliver.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της κατεψυγμένης γαλοπούλας, είναι και η ένδειξη ψησίματος (ο κόκκινος δείκτης) που διαθέτει. Με τον τρόπο αυτό, και αφού ανέβει ο δείκτης, είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα η γαλοπούλα.

Σχολιάστε