Ψωμί του Τοστ η δεύτερη

Μετά την πρώτη συνταγή για ψωμί του τοστ, βρήκα και μια δεύτερη.

Την δημοσίευσε ένας φούρναρης (Bäcker Süpke). Από το πλήθος των σχολίων και τις αναδημοσιεύσεις που έχει το συγκεκριμένο ψωμί το δοκίμασα και από τότε δεν το αλλάζω. Όταν μιλάμε στο σπίτι μας για ψωμί του τοστ, μιλάμε για αυτό!

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το προζύμι:

  • 150 γρ. αλεύρι (405)
  • 110 γρ. νερό
  • 1 γρ. ξερή μαγιά

 

Ζύμη:

  • Προζύμι
  • 350 γρ. αλεύρι (405)
  • 150 ml γάλα
  • 9 γρ. ξερή μαγιά
  • 8 γρ. αλάτι
  • 12 γρ. ζάχαρη
  • 43 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

Ετοιμάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε αρχικά 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια για 16 ώρες στο ψυγείο.Βγάζουμε από το ψυγείο το προζύμι, και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου  10 λεπτά.Προσθέτουμε στην προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά. θέλουμε η ζύμη να είναι σφιχτή και να είναι ζεστή (26-28 βαθμούς Κελσίου) για να πετύχουμε σωστή δομή στο ψωμί.

Ξεκουράζουμε τη ζύμη μόνο για 10 λεπτά.

Επειδή τη ζύμη έχει τάση για σχηματισμό κρούστας και για να πετύχουμε σωστή δομή χρησιμοποιούμε την Μέθοδος της πλεξούδας.

Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια.Σχηματίζουμε δύο κορδόνια και πλέκουμε μια απλή πλεξούδα. Το μέγεθος των κορδονιών και της πλεξούδας εξαρτάτε από το μέγεθος της φόρμας που έχουμε.

Η ζύμη θα πρέπει να καταλαμβάνει λιγότερο από την μισή φόρμα.

Τοποθετούμε την πλεξούδα στη φόρμα, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή σακούλα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά.

Επειδή το ψωμί δεν θα φουσκώσει στο φούρνο, θα πρέπει να προσέξουμε να έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί η ζύμη μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου (αερόθερμο). Τοποθετούμε στο φούρνο ένα μπολάκι με βραστό νερό. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά.

Μεταφρασμένο από : http://baeckersuepke.wordpress.com/2009/01/09/toastbrot-zum-selber-bastlen-ohne-chemische-kampfstoffe/

Σχολιάστε