Γλυκά ψωμάκια η δεύτερη

Την αγάπη μου για τα ψωμάκια και το ψωμί την γνωρίζεται. Μετά από την πολύ πετυχημένη συνταγή για τα γλυκά ψωμάκια ανατολικής Γερμανίας, δοκίμασα και μία δεύτερη.

Τα ψωμάκια αυτά σε σχέση με τα προηγούμενα, περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, λιγότερη μαγιά αλλά αυξημένη ποσότητα βουτύρου.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για τη προζύμη:

  • 150 γρ. αλεύρι (550)
  • 90 γρ. γάλα
  • 2 γρ μαγιά

Ζύμη για ψωμάκια:

  • προζύμι
  • 350 γρ. αλεύρι (550)
  • 120 ml γάλα
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 90 γρ βούτυρο
  • 8 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 40 γρ. ζάχαρη

Για την επικάλυψη

  • 3 κτλ νερό
  • 1 κτλ ζάχαρι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

10 ψωμάκια

Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να φουσκώσει για 18 ώρες σε κρύο δωμάτιο (16ο)Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη και το βούτυρο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα και άλλα 10 στην επόμενη ταχύτητα. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και  συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμα. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή.

Αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια, τα αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν και στην συνέχει πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. μετά από 10 λεπτά, τραβάμε μαλακά τα μπαλάκια ώστε να σχηματιστεί ένα μακρόστενο ψωμάκι. Τα τοποθετούμε σε αντιπολιτικό χαρτί σε ένα ταψί, τοποθετώντας τα σε δύο συστοιχίες των πέντε, όπως φαίνονται στην φωτογραφία.

Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλείφουμε με το μείγμα νερού-ζάχαρης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  βαθμούς για 15-20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε και πάλι με το μείγμα νερού-ζάχαρης.

Μεταφρασμένο από www.ploetzblog.de

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s