Ψωμί μπύρας

Στην συνεχή αναζήτησή μου για διαφερειτκά ψωμιά και γεύσεις, βρήκα το παρακάτω ψωμί που αντί για νερό χρησιμοποιεί μόνο μπύρα.

Ακόμα περιέχει προζύμι και όχι μαγιά.

Για την συνταγή θα χρειαστεί να ετοιμάσετε προζύμι με υγρασία 125%. Το 125% σημαίνει ότι στο προζύμι έχουμε 100 μέρη αλεύρι και 125 μέρη νερό. Ανεξαρτήτως τι προζύμι διαθέτουμε, εφαρμόστε τα παρακάτω βήματα. Για την δημοιουργία της προζύμης χρησιμοποιείστε  30 γρ. υπάρχουσας προζύμης, 67 γρ. αλεύρι και 83 γρ. νερό. Συνολικά έφτιαξα 180 γρ. προζύμι, από την οποία τα 30 γρ. τα κράτησα για την επόμενη φορά την και φυλάω στο ψυγείο.

Συστατικά: Διαδικασία:
  • 500 γρ αλεύρι (550)
  • 280 γρ μπύρα
  • 10 γρ αλάτι
  • 150 γρ. προζύμι 125% υγρασίας
Ετοιμάστε τα 150 γρ προζύμι από την προηγούμενη ημέρα.Το 125% σημαίνει ότι στο προζύμι έχουμε 100 μέρη αλεύρι και 125 μέρη νερό. Για την δημιουργία του προζύμι χρησιμοποίηση 30 γρ. παλιάς προζύμης, 67 γρ. αλεύρι και 83 γρ. νερό. Συνολικά έφτιαξα 180 γρ. προζύμι, από την οποία τα 30 τα κράτησα για την επόμενη φορά και την κρατάω στο ψυγείο.Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί και αφήστε να φουσκώσει για 2,5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κάθε 50 λεπτά  διπλώνουμε την ζύμη για να αποκτήσει δομή.

Σχηματίζουμε το καρβέλι και βάλτε το σε μία φόρμα με την ‘ραφί’ προς τα επάνω. Αφήστε για άλλες 2-2,5 ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο και τοποθετήστε ένα μεταλλικό μπολάκι στο φούρνο για την δημιουργία ατμού. Τοποθετήστε το καρβέλι σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χαράξτε το κατά βούληση και αλείψτε το με νερό.

Ψήνουμε για 40 λεπτά. Μετά από το πέρας 15 λεπτών αφαιρούμε το μεταλλικό μπολάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς ατμό. Με αυτόν τον τρόπο το ψωμί θα αποκτήσει μια τραγανή κόρα.

Μετάφραση και τροποποίηση από

http://mydiscoveryofbread.blogspot.gr/2012/06/beer-bread.html

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ψωμί, αφράτο και μαλακό με μια απαλή γεύση μπίρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s