Crepe Suzette

Του Αγίου Νικολάου σήμερα και αποφάσισα να φτιάξω Crêpe Suzette. Δηλαδή μία απλή κρέπα με γλυκιά σάλτσα πορτοκαλιού.

crepessuzetteΗ συνταγή προέρχεται από εκπομπή του Gordon Ramsay «F-word».   Κρέπες έχω μαγειρέψει αρκετές φορές, οπότε η πρόκληση ήταν να κάνω την γλυκιά σάλτσα (σιρόπι) με πορτοκάλια. Βλέποντας την εκπομπή κατέγραψα τα υλικά και τα βασικά βήματα από την εκτέλεση. Η κρέπα και το σιρόπι πέτυχαν , αλλά θα μπορούσα καλύτερα με τα πορτοκάλια.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για τις κρέπες

  • 125 γρ. αλεύρι
  • 2 μέτρια αυγά
  • 300 γρ γάλα
  • 1 κτλ λιωμένο βούτυρο
  • Πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι

  • 50 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ Grand Marnier ή Cointreau
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Κομμάτια πορτοκάλι

 

Για τις κρέπες:

  1. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Δημιουργήστε στο κέντρο έναν κρατήρα  στον οποίο θα βάλετε τα αναδεμένα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα. Χτυπήστε τα υλικά με σύρμα μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Αφήστε να ξεκουραστεί λίγο ο χυλός.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε λίγο βούτυρο και στην συνέχει προσθέστε μια κουταλιά από τον χυλό. Σηκώστε το τηγάνι και γυρίστε το, έτσι ώστε ο χυλός να πάει παντού και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής επιφάνεια. Αφού πάρει χρώμα η μια πλευρά, γυρίστε και ψήστε και την άλλη. Διπλώστε στα δύο., ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό τρίγωνο.

Ετοιμασία του σιροπιού.

  1. Βάλτε το πορτοκάλι σε μία επιφάνεια κοπής και με το μαχαίρι αφαιρέστε αρχικά την φλούδα, κόβοντας από πάνω προς τα κάτω. Στην συνέχεια αφαιρέστε τα κομμάτια του πορτοκαλιού, κόβοντας κοντά στην μεμβράνη κάθε κομματιού. Θέλουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού να μην έχουν καθόλου μεμβράνη. Κρατήστε το χυμό του πορτοκαλιού.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αργά την ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το ποτό και το χυμό του πορτοκαλιού. Αφήστε να πάρει μια βράση μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του σιροπιού. Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε τα κομμάτια πορτοκαλιού. Κρατήστε το σιρόπι ζεστό.

Σερβίρετε την κρέπα και από πάνω τοποθετήστε τα κομμάτια πορτοκαλιού και περιχύστε με το σιρόπι.

Συνταγή του Gordon Ramsay από την εκπομπή FWord

Για να φτιάχνω τέλειες κρέπες, έφτιαξα και το εργαλείο που βλέπετε στην φωτογραφία. Με την χρήση του, απλώνεται ομοιόμορφα στο αντικολλητικό τηγάνι ο χυλός της κρέπας.

Για την δημιουργία του, πήρα δύο κομμάτια στρόγγυλου ξύλου, τρύπησα το μικρότερο στην μέση με τρυπάνι αντίστοιχου μεγέθους με την διάμετρο του ξύλου και τα κόλλησα με ξυλόκολλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s