Φιλετο τόνου

Γνωρίζοντας την αδυναμία μου για τόνο,  μου τηλεφώνησαν για να με ενημερώσουν ότι ο ψαράς ενός γειτονικού χωριού έβγαλε μικρούς τόνους. Δεν έχασα λεπτό και έτρεξα να τους αγοράσω.

Σπανίως βρίσκω τόνο, και εάν έβρισκα αυτός ήταν τεμαχισμένος σε κάθετα κομμάτια. Δεν γνωρίζω εάν οφείλεται στους ιχθυοπώλες της περιοχής μου ή στους πελάτες τους  και αντί να φιλετάρουν ένα μεγάλο το ψάρι (τόνο, σολομό, ξιφία) το κόβουν σε κάθετα κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά δεν τολμώ να τα χαρακτηρίσω φιλέτα, γιατί δεν τους έχει αφαιρεθεί ούτε τα κόκαλα  ούτε και το δέρμα του ψαριού.

Γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα για το φιλετάρισμα ψαριού πήρα το μαχαίρι μου, το ακόνισα και ξεκίνησα την διαδικασία.

Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλω έξι φιλέτα τόνου. Δυστυχώς δεν γνώριζα εκείνη την ώρα ότι θα ήταν καλύτερο να αφαιρούσα την έντονη κόκκινη λωρίδα που βρίσκεται στο μέσο από το φιλέτο ή τουλάχιστον να το έκοβα στο σημείο αυτό, ώστε να μαγειρευτεί καλύτερα.

Στη φωτογραφία διακρίνεται στην μέση του φιλέτου αυτή η κόκκινη γραμμή. Για να το φάω αναγκάστηκα να το κόψω στο σημείο αυτό και να ψήσω μόνο από την πλευρά αυτή. Το σωστό χρώμα που πρέπει να έχει ο τόνος είναι το χρώμα δεξιά και αριστερά από το κέντρο.

Συστατικά: Διαδικασία:
  • 1 μικρός τόνος (700 γρ) ή δύο φιλέτα τόνου
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • μερικούς κόκκους πιπεριού τριών χρωμάτων
  • μια πρέζα αποξηραμένο βασιλικό
  • αλάτι

 

Διαδικασία για το Φιλετάρισμα του τόνου:
Σε περίπτωση που βρείτε στον Ιχθυοπώλη φρέσκο τονάκι (μικρό τόνο των 700-1000 γραμμαρίων) αγοράστε το και ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα για το φιλετάρισμά του. Καθαρίζουμε το ψάρι από τα εντόσθια. Σηκώνουμε το πτερύγιο που βρίσκεται στα βράγχια και κόβουμε κάτω από αυτό και υπό γωνία 45 μοιρών προς το κεφάλι. Το μαχαίρι θα μας οδηγήσει μόνο του. Στην συνέχεια ανοίξτε την κοιλιά και με προσοχή τοποθετήστε το μαχαίρι πάνω στη ραχοκοκαλιά του ψαριού από την μεριά του κεφαλιού. Αφού έχετε περάσει το μαχαίρι ανάμεσα στην κάθετα μέσα από το ψάρι και πάνω στην ραχοκοκαλιά, κόψτε το πάνω μέρος του ψαριού μέχρι την ουρά. Όσο κόβετε πιέζετε το μαχαίρι πάνω στην ραχοκοκαλιά του ψαριού. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα φιλέτο ψαριού. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για το κάτω μέρος. Από τα φιλέτα κόψτε το κομμάτι της κοιλιάς. Αφαιρέστε το δέρμα και τυχών κοκαλάκια από τα φιλέτα.  Κόψτε κατά μήκος τα φιλέτα, στο σημείο που ήταν τα κόκαλα του ψαριού. Αφαιρέστε το έντονο κόκκινο κρέας και κρατήστε το μαζί με οτιδήποτε άλλο υπολείμματα (πχ την κοιλιά) που έμεινε από τη διαδικασία του φιλεταρίσματος. Δεν πετάμε τίποτα. Τα κομματάκια αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε σε μπιφτέκια ψαριού.
Φυσικά μπορείτε ρωτήστε τον ιχθυοπώλη σας να σας φιλετάρει το ψάρι ή αγοράστε φιλέτο τόνου και να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία.
Διαδικασία για το μαγείρεμα το τόνου:
Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λιώστε τους σπόρους του κόλιανδρου, μαζί με το πιπέρι, το βασιλικό και το αλάτι σε ένα γουδί. Αλείψτε τα φιλέτα με ελαιόλαδο και στην συνέχεια πασπαλίστε τα με το μείγμα που περιέχει το γουδί.Ψήστε τα φιλέτα για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά. Θέλουμε το ψάρι να πάρει χρώμα. Μην το αφήστε παραπάνω στη φωτιά. Ο τόνος θα πρέπει στο εσωτερικό του να παραμείνει ρόζ.

Ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει να βλέπουν το κρέας ή το ψάρι τους να έχει κόκκινο χρώμα. Ούτε σε εμένα. Στον τόνο όμως κάνω μία εξαίρεση.

Γενικά , το ζώο το θανατώσαμε μία φορά, δεν χρειάζεται να το θανατώσουμε ‘ξανά’ κατά το μαγείρεμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s