Ντονατς ή Λουκουμάδες στο Φούρνο

Είμαι λάτρης των γλυκών ζυμών και ιδίως των τηγανητών, όπως είναι τα ντονατς.

Επειδή αποφεύγω τα τηγανητά, αναζητησα μια συνταγή στην οποία τα ντοναντς (Doughnuts)-λουκουμάδες να ψήνονται στο φούρνο. Άλλωστε αρκετά τηγανητά πιάτα τα έχουμε μεταφέρει στο φούρνο, όπως τις τηγανητές πατάτες , τα σνίτσελ κ.α.

Τα ερωτήματα που με απασχολούσαν ήταν αν θα φουσκώουν τα ντοντατς, αν θα ψηθούν σωστά και πως κολλήσει πάνω τους η ζάχαρη. Για τα πρώτα δύο έπρεπε να δοκιμάσω την εκτέλεση της συνταγής, για το τελευταίο υπήρχε η οδηγία να βουτήξουμε τα ντοναντς αμέσως μετά το ψήσιμο σε λιωμένο βούτυρο και στην συνέχεια σε ζάχαρη.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στην φωτογραφία.

Επειδή λατρεύω τα αυστριακά Krapfen και τα γερμανικά Berliner (στην Ελλάδα λέγονται μεταξύ άλλων και μπομπολώνια), χρησιμοποιησα την ίδια ζύμη και την ίδια τεχνική, έπλασα μπαλίτσες αντί για κουλούρες και της έψησα. Πριν της βουτήξω στην ζάχαρη, γέμισα τους στρόγγυλους λουκουμάδες με μαρμελάδα.

  Διαδικασία:
  • 315 ml ζεστό γάλα
  • 27 γρ. βούτυρο
  • 134 γρ. ζάχαρη
  • 1 φκλ. ξερή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 640 γρ. αλεύρι
  • 1 κτλ. γλ. αλάτι
  • πολύ λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Επικάλυψη:

  • ½ κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κτλ. γλ. κανέλα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

11-12 Ντόντας

Προσθέτουμε στο γάλα την μαγιά και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Θέλουμε να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί.Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο 1,5 εκατοστού πάχους και χρησιμοποιώντας ένα μεταλικό μπολάκι, κόβουμε σε δίσκους.

Μετακινούμε τους δίσκους σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα και κόβουμε έναν εσωτερικό δίσκο, έτσι ώστε να πάρει την μορφή του ντόνατς.

Αφήνουμε για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Προσοχή μην τα παραψήσετε.

Για την επικάλυψη των ντόνατς,  αφού κρυώσουν για λίγο 1-2 λεπτά, τα βουτάμε στο βούτυρο και στην συνέχεια στη ζάχαρη.

Μεταφρασμένο από :

http://www.101cookbooks.com/archives/001561.html

Για να γεμίσουμε τους λουκουμάδες με μαρμελάδα, θα πρέπει η μαρμελάδα να υποστεί μια μικρή επεξεργασία. Αρχικά ζεσταίνουμε την μαρμελάδα για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Στην συνέχεια την περνάμε από ένα σουρωτήρι και τέλος για να γεμίσουμε τους λουκουμάδες χρησιμοποιουμε την σουρωμένη μαρμελάδα κα μια μεγάλη σύριγγα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s