Τέλεια ζύμη για πίτσα

Έχω δοκιμάσει πολλές ζύμες για πίτσες και κατέληξα σε αυτή που θα σας παρουσιάσω.

Καταρχήν, για να έχουμε την τέλεια ζύμη για πίτσα, θα πρέπει να έχουμε το τέλειο αλεύρι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ιταλία υπάρχει ειδικό αλεύρι για πίτσες. Χαρακτηρίζεται τύπου 00. Προσοχή, αλεύρι του ίδιου τύπου υπάρχει και για ψωμί.

Τις προάλες βρήκα, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλεύρι τύπου 00 για πίτσες, οπότε το μενού έλεγε πίτσα!

Η συνταγή χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο χρόνο προετημασίας την μικρή ποσότητα μαγιάς και την προσθήκη αλευριού ολικής αλέσεως.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για την προζύμι:

  • 400 γρ. αλεύρι (ιταλικό τύπου 00)
  • 400 γρ νερό
  • 3 γρ. φρέσκια μαγιά

 

Για τη ζύμη:

  • προζύμι
  • 200 γρ αλεύρι (ιταλικό τύπου 00)
  • 60 γρ. αλεύρι ολικής
  • 12 γρ. αλάτι
Ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνουμ, από το προηγούμενο βράδυ, σε θερμοκρασία δωματίου για 8-10 ώρες.Για την τελική ζύμη προσθέτουμε στο προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσουμε κουζινομηχανή ζυμώνουμε στην δεύτερη ταχύτητα.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανά 20 λεπτά διπλώνουμε την ζύμη. Δηλαδή την τοποθετούμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την τραβάμε από την άκρη και την διπλώνουμε στο μέσο της ζύμης. Το ίδιο κάνουμε για την απέναντι άκρη όπως επίσης και για τις άλλες δύο κατευθύνσεις.Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισόβαρες μπάλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουνε για περίπου 1 ώρα.

Παίρνουμε την μπάλα στα χέρια, ανοίγουμε απαλά έναν δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών και στην συνέχεια τοποθετούμε τα χέρια κάτω από το δίσκο. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, ανοίγουμε την ζύμη από την άκρη κρατώντας την με γροθιά μας. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε κρατήσουμε εγκλωβισμένο τον αέρα που δημιουργήθηκε κατά το φούσκωμα της ζύμης..

Τέλος, προσθέτουμε τα υλικά τις αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον οποίο έχουμε τοποθετήσει την πέτρα ψησίματος ή το ταψί μας. Ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει το χρυσό χρώμα που επιθυμούμε.

Για επικάλυψη σε μία πίτσα εβαλα σάλτσα  ντομάτας, μοτσαρέλα, χαλούμι και σαλάμι αέρος και στην άλλη σάλτσα  ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικό και προσούτο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s