Τυρο-Κρεμμυδο-Ελαιό-Ψωμο

Κάπου κάπου τα απογεύματα βλέπω την εκπομπή «Chef στον αέρα» του ΣΚΑΙ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε μια συνταγή για κρεμμυδόψωμο. Με εντυπωσίασε το τρόπος με τον οποίο δημιούργησε το ψωμί.

Πήρα την αρχική συνταγή και πρόσθεσα μαζί με το τυρί, ελιές και κρεμμύδι. Στην συνέχεια τροποποίηση λίγο  την εκτέλεση.  Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το ψωμί μοιάζει με σφολιάτα, αφού τα φύλλα του δεν ενώνονται μεταξύ τους.

Έκανα δύο διαφορές εκδοχές. Η μία είχε μόνο τυρί και μια με τυρί,  ελιές και κρεμμύδια.  Επειδή η ποσότητα τυριού στη αρχική συνταγή μου φάνηκε πολύ (700γρ), έβαλα πολύ λιγότερη. Λάθος μου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συστατικά: Διαδικασία:
  • 600 γρ αλεύρι (550)
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό
  • 440 γρ. χλιαρό νερό
  • 15 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 6 γρ. αλάτι
  • 500 γρ. φέτα
  • 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσια.
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε φέτες
  • ρίγανη
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά.Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1½ – 2 ώρες. Η αρχική εκτέλεση προτείνει να προθερμάνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς για μερικά λεπτά να σβήσουμε το φούρνο και βάλουμε μέσα τη ζύμη για 1 ώρα για να φουσκώσει.Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.Ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλο. Παίρνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και απλώνουμε το τυρί, τις ελιές (αφού έχουμε βγάλει τα κουκούτσια) και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο πιπέρι.Από πάνω τοποθετούμε το επόμενο φύλλο ζύμης και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία. Το τελευταίο φύλλο που θα τοποθετήσουμε, το ραντίζουμε μόνο με ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και τα στριφογυρίζουμε 5-6 φορές, όπως θα στύβαμε ένα κομμάτι ύφασμα.

Τοποθετούμε το ρολό σε ένα λαδωμένο ταψί, και ενώνουμε τα άκρα για να δημιουργήσουμε μια κουλούρα.

Το σκεπάζουμε με πλαστική σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.

Στην συνέχεια το ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς (αερόθερμο).

Προαιρετικά μπορούμε, πριν την ψήσουμε, να πασπαλίσουμε  την κουλούρα με σουσάμι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s