Τούρτα tiramisu

Για τα γενέθλια της γυναίκας μου έκανα μια δροσιστική τούρτα τιραμισού. Το εντυπωσιακό στην τούρτα είναι η παρουσίαση του κομματιού με το κάθετο σχήμα του, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 140 γρ αλεύρι
  • ½ κουταλάκι Backing Powder
  • σιρόπι βανίλια ή βανίλια
  • πρέζα αλάτι

Για την γέμιση :

  • 500 γρ, τυρί μασκαρπόνε
  • 80 γρ ζάχαρι
  • 1 κουτάλι Grand Marnier
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Για την σιρόπι:

  • 100 γρ καφέ εσπρέσο
  • 1 κουτάλι Tia Maria

Για την επικάλυψη:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. κουβερτούρα
  • σκόνη κακάο
Για το παντεσπάνι χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο των αυγών και χτυπάμε το ασπράδι μαζί με μια πρέζα αλάτι και λίγο νερό (3 κουταλιές) σε μαρέγκα. Προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, κοσκινίζουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα με προσοχή.Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα.Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα και ψήνουμε στους 150ο(αερόθερμο) για 10 λεπτά.Μόλις βγει από τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη

.Ετοιμάζουμε το καφέ εσπρέσο και προσθέτουμε το ποτό Tia Maria. Σιροπιάζουμε με το καφέ το παντεσπάνι (το ένα κρύο το άλλο ζεστό).

Για την κρέμα χτυπάμε ελαφρά το τυρί μασκαρπόνε μαζί με ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε και το ποτό Grand Marnier.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την απλώνουμε με την σειρά της πάνω στην κρέμα.

Τρίβουμε από πάνω την κουβερτούρα.

Κόβουμε το παντεσπάνι σε λωρίδες των 5 εκατοστών περίπου.

Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετούμε μια μια τις λωρίδες, σχηματίζοντας μια συνεχόμενη σπείρα.

Αφού χτυπήσουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί την απλώνουμε πάνω στην σπείρα. Πασπαλίζουμε με την σκόνη κακάο και τριμμένη κουβερτούρα.

Το τυρί ή κρέμα μασκαρπόνε το έκανα μόνος μου. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Παίρνουμε 1000 γρ. κρέμα γάλακτος (600γρ. με 30% και 400 γρ με 22%)  και την ζεσταίνουμε στους 90 βαθμούς. Κρατώντας σταθερή την θερμοκρασία της κρέμας γάλακτος προσθέτουμε 3 κουταλιές χυμό λεμονιού. Μετά την πάροδο μερικών λεπτών αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει και την τοποθετούμε για 24 ώρες στο ψυγείο.Στην συνέχεια στραγγίζουμε την κρέμα με την χρήση ενός υφάσματος όπως θα στραγγίζαμε ένα γιαούρτι για τουλάχιστον 12 ώρες εντός ψυγείου. Στο τέλος θα έχουμε περίπου 700 γρ τυρί μασκαρπόνε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s