Ψωμί με κορδόνι

Ένα ψωμί για κάθε μέρα. Το κορδόνι μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά δείχνει πιο όμορφο.

Συστατικά: Διαδικασία:

Για το προζύμι:

·   150 g  Αλεύρι (550)

·   150 g Νερό

• 0,2 g Μαγιά

 

 

Ζύμη:

Προζύμι

•120 g Αλεύρι (550)

•35 g Αλεύρι τύπου Μ

•25 g Αλεύρι σικάλεως

•3 g μαγιά

•7 g Αλάτι

•60 g Νερό

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε για 18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητας και στην συνέχεια για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε άλλα 2 λεπτά.

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά.

Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι των 20 γραμμαρίων για να φτιάξουμε το κορδόνι.  Με την υπόλοιπη ζύμη σχηματίζουμε μια μπάλα και αφήνουμε για 20 λεπτά.

Το κορδόνι που θα φτιάξουμε πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το καλαθάκι ωρίμανσης.

Πασπαλίζουμε το καλαθάκι με αλεύρι και τοποθετούμε στο μέσο το κορδόνι και πασπαλίζουμε και πάλι με αλεύρι σικάλεως. Πάνω στο κορδόνι τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη με την ραφή προς τα πάνω.

Αφήνουμε να φουσκώσει για 60 λεπτά.

Σχίζουμε το ψωμί και από τις δύο μεριές του κορδονιού.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά με ατμό.

Προσοχή το ψωμί θα φουσκώσει αρκετά κατά το ψήσιμο.

Τροποποιημένο από:

http://www.ploetzblog.de/2011/08/06/pain-cordon-nach-mouette-barboff/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s