Ψωμί με ταχίνι και σουσάμι

Όταν έπεσα πάνω σε αυτήν την συνταγή για το ψωμί ενθουσιάστηκα. Μου αρέσει η γεύση του σουσαμιού στο ψωμί. Πήρα λοιπόν την συνταγή και την τροποποίηση, προσθέτοντας ταχίνι με μέλι και χρησιμοποιώντας κατά την παρασκευή, σουσαμέλαιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η συνταγή απαιτεί να έχουμε συνολικά 240 γρ. προζύμι με 60% υγρασία. Δηλαδή στο προζύμι για κάθε 100 γρ. αλεύρι έχουν 60 γρ. νερό.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το προζύμι:
240 γρ. Προζύμι με 60% υγρασίαΖύμη:
•    Προζύμι
•    770 γρ. αλεύρι (550)
•    515 γρ. νερό
•    15 γρ. αλάτι
•    100 γρ. ταχίνι
•    σουσάμι για πασπάλισμα
•    σησαμέλαιο
Ετοιμάζουμε το προζύμι τουλάχιστον 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.Για την ζύμη α προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ταχίνι  και ζυμώνουμε για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. . Τέλος προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί το ταχίνι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 3 ώρες σε ζεστό μέρος, όπως σε έναν φούρνο που έχουμε στους 35 βαθμούς Κελσίου.Παίρνουμε τη ζύμη και πλάθουμε μια μπάλα. Λαδώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα (ή ταψί) με σησαμέλαιο και βάζουμε μέσα την μπάλα της ζύμης με την «ραφή» προς τα κάτω. Τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνομε να φουσκώσει για δεύτερη φορά περίπου 3 ώρες ζεστό μέρος, όπως για παράδειγμα σε έναν φούρνο που έχουμε σταθερά στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Χαράζουμε το ψωμί και ψήνουμε στους 220ο με ατμό για 40 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά αφήνουμε μα φύγει ο ατμός και συνεχίζουμε να ψήνουμε χωρίς ατμό. Έτσι το ψωμί μας θα αποκτήσει μια τραγανή κρούστα.

Εάν σας αρέσει το ταχίνι και η γεύση του σουσαμιού, χρησιμοποιείστε απλό ταχίνι και προσθέστε στη ζύμη 50 γρ. ψημένο σουσάμι.

Τροποποιημένο από : Bread cetera

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s