Ψωμί με προζύμι, λιναροσπορο και ηλιόσπορο

Αποδείχτηκε ένα από τα αγαπημένα μου ψωμιά. Εξαιτίας της χρήσης προζύμης, το ψωμί παραμένει φρέσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χρήση δύο διαφορετικών σπόρων, του λιναρόσπορου και του ηλιόσπορου, δώσανε στο ψωμί μια μοναδική γεύση.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το προζύμι:

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 188 γρ νερό
  • 30 γρ Προζύμι με 125% υγρασία

 

Λιναρόσπορος:

  • 70 γρ. λιναρόσπορος
  • 210 γρ νερό

 

Ζύμη:

  • Προζύμι
  • Λιναρόσπορος
  • 770 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 80 γρ. αλεύρι σικάλεως
  • 120 γρ ηλιόσπορο
  • 60 γρ. σουσάμι
  • 352 γρ. νερό
  • 23 γρ. αλάτι
  • σησαμέλαιο

Ετοιμάζουμε το προζύμι τουλάχιστον 16 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Μουλιάζουμε το λιναρόσπορο σε κρύο νερό και τον αφήνουμε για ίδιο χρονικό διάστημα. Το μείγμα, μαζί με το νερό, θα το προσθέσουμε στην τελική ζύμη

Προσθέστε όλα τα υλικά στο μίξερ και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά και στην συνέχεια στην μεσαία ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά.

Αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και πλάθουμε την καρβέλια μας.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 35ο και τοποθετούμε τα καρβέλια στο φούρνο, σκεπασμένα, μέχρι να φουσκώσουν για περίπου 3 ώρες.

Ψήνουμε στους 220ο με ατμό για τα πρώτα 10 λεπτά και μετά για 30 λεπτά χωρίς ατμό.

Τροποποιημένο από το βιβλίο:

«Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes» του Jeffrey Hamelman

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s