Λαγάνα σπιτική

Η συνταγή για λαγάνα είναι απλή, δεν απαιτεί καμία δεξιότητα και ετοιμάζεται από την προηγούμενη ημέρα, οπότε την Καθαρά Δευτέρα το πρωϊ μένει μόνο το ψήσιμο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επειδή η λαγάνα είναι σπιτική, αφήστε την να κρυώσει πριν την καταναλώσετε. Ακόμα επειδή είναι λεπτή και έχει μεγάλη αναλογία σε κρούστα κάλο είναι να καταναλωθεί την ίδια ημέρα

Συστατικά: Διαδικασία:
•    700 γρ αλεύρι σκληρό
•    150 γρ αλεύρι ολικής
•    150 γρ. αλεύρι 550
•    650 γρ. νερό
•    15 γρ. μαγιά
•    20 γρ. αλάτι
•    15  γρ. ελαιόλαδο
•    σουσάμι
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Στην συνέχεια αυξάνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα καλά λαδωμένο μπολ. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μια ώρα.
Για την τελική ωρίμανση την αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Το επόμενο πρωί την βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν την ψήσουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις ίσες μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου ενός δακτύλου. Το τελικό σχήμα θα πρέπει να είναι ελλειψοειδής.
Αλείφουμε την πάνω επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με του σουσάμι. Πατάμε το σουσάμι πάνω στην ζύμη για να πιάσει καλύτερα.
Με έναν τροχό για πίτσα ή ένα κοφτό μαχαιράκι, κόβουμε στη μέση και κατά μήκος την λαγάνα χωρίς να την τεμαχίσουμε και στην συνέχεια κόβουμε δεξιά και αριστερά από το αρχικό κόψιμο σε γωνία 45ο ως προς το αρχικό άλλες τέσσερις τομές. Το τελικό σχήμα πρέπει να μοιάζει με φύλλο από φυτό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένη πέτρα (αν έχουμε, διαφορετικά σε μία απλή λαμαρίνα) στους 200ο για 20-25 λεπτά.

Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε αντί για ελαιόλαδο σουσαμέλαιο.

Καλή σαρακοστή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s