PSOMI

Την συνταγή την βρήκα στο αγαπημένο μου μπλοκ του Lutz Geißler  (www.ploetzblog.de).  Η συνταγή βασίζεται στο βιβλίο του George Greenstein, Secrets of a Jewish Baker, ο οποίος αναφέρει ότι την  συνταγή την έχει πάρει από φούρνο στο  New Hampshire.

Φαντάζομαι ότι αρχικά περιγραφόταν ένα ελληνικό ψωμί, γιαυτό και το όνομα PSOMI.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το προζύμι:
•    175 γρ. αλεύρι ολικής
•    30 γρ. χλιαρό νερό
•    10γρ. μαγιά
•    90 γρ ξινόγαλαΖύμη:
•    Προζύμι
•    125 γρ. αλεύρι (550)
•    75 γρ ξινόγαλα
•    15 γρ. μέλι
•    6 γρ. αλάτι
•    1 κτλ γλ. βούτυρο (μαλακό)
•    25 γρ καβουρδισμένο σουσάμι
•    σουσάμι για πασπάλισμα
Για το προζύμι, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Εάν δεν έχουμε ψημένο σουσάμι μπορούμε να καβουρδίσουμε σε τηγάνι ή στο φούρνο.
Στην συνέχεια ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά και για άλλα 5 σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 60 λεπτά.
Σχηματίζουμε το ψωμί και το αφήνουμε για άλλα 45 λεπτά να φουσκώσει.
Αλείφουμε την πάνω επιφάνεια με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200ο με ατμό.

Το ξινόγαλο μαζί με το σουσάμι και το μέλι παντρεύονται αρμονικά και δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s