Παρασκευή Βύνης Σιταριού

Η κύρια χρήση της βύνης είναι στα ψωμάκια και σε μερικά ψωμιά. Η βύνη περιέχει σάκχαρα που ενισχύουν την δράση της μαγιάς και δίνει την δικιά της γεύση στα ψωμάκια.

Βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βύνης, είναι η χρήση βιολογικού σιταριού με το φλοιό του, το οποίο να μην έχει δεχθεί καμία επεξεργασία.

Συστατικά: Διαδικασία:
•    500 γρ. βιολογικού σιτάρι Αρχικά πρέπει να βρέξουμε το σιτάρι. Έτσι τοποθετούμε όλο το σιτάρι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες να ποτίσει.
Στην συνέχεια στραγγίζουμε το σιτάρι με τη χρήση ενός σουρωτήρι και ξεπλένουμε με αρκετό τρεχούμενο νερό. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η εμφάνιση μούχλας στους σπόρους. Στην συνέχεια απλώνουμε το σιτάρι σε ένα ταψί και το αφήνουμε σε ένα όχι πολύ φωτεινό μέρος (όχι σε έκθεση στην ήλιο, ούτε στο πρεβάζι του παραθύρου). Κάθε 8 με 12 ώρες θα πρέπει να ξεπλένετε το σιτάρι με τρεχούμενο νερό βρύσης και να το στραγγίζετε. Η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται για 48 ώρες ή μέχρι να εμφανιστούν οι φύτρες στο σιτάρι. Προσοχή δεν επιθυμούμε να βγουν τα πράσινα φύλλα, αλλά τρία μικρά ‘φυτράκια’.
Μόλις το σιτάρι εμφανίσει τις φύτρες, πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της αποξήρανσης. Τοποθετούμε το σιτάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο φούρνο, στους 70 βαθμούς Κελσίου (αερόθερμο) για 30 με 60 λεπτά. Η πόρτα του φούρνου θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτή. Στην συνέχεια ψήνουμε το σιτάρι στους 160 βαθμούς Κελσίου (αντίσταση πάνω-κάτω), ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά από περίπου 30 λεπτά θα πρέπει να επικρατεί μια γλυκιά μυρωδιά. Τώρα θα πρέπει να δοκιμάζουμε το σιτάρι κάθε 5 λεπτά, μέχρι αποκτήσει την γεύση βύνης που επιθυμούμε. Ένα το παραψήσουμε θα πικρίσει. Τέλος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το τοποθετήσουμε σε γυάλινο βάζο ή το αλέσουμε.

Για να χρησιμοποιήσω την βύνη, θα πρέπει να την αλέσω για να γίνει αλεύρι.

Πηγή: Διάφορες πηγές στο διαδίκτυο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s