Μπακαλίστικη Ζύμη Πίτσας

Η παρασκευή πίτσας ήταν ίσως το έναυσμα να ασχοληθώ εντατικά με την παρασκευή ψωμιών.

Η συνταγή που παρουσιάζεται είναι πάρα πολύ απλή. Την ίδια συνταγή την έχουν εκτελέσει αρκετοί φίλοι, χωρίς όμως να έχουν το δικό μου αποτέλεσμα. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν ακριβώς τα ίδια. Δεν μπορούσα να αποδώσω την διαφορετικότητα πουθενά, οπότε άρχισα να λέω ότι θα πρέπει να «δώσεις» αγάπη στην ζύμη.

Προσωπικά μου αρέσουνε οι πίτσες με λεπτή και τραγανή ζύμη. Αρχικά έφτιαχνα την πίτσα σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Στην συνέχεια σε ιδικά ταψάκια για πίτσα, αυτά που είναι στρόγγυλα και έχουν τρύπες.  Δεν λέω, οι πίτσες ήταν νόστιμες, αλλά δεν ήταν ούτε λεπτές ούτε πολύ τραγανές. Στην συνέχει σκέφτηκα να ψήσω τις πίτσας σε καυτό ταψί (μακάρι να είχα πέτρα ψησίματος για το φούρνο) και καυτό φούρνο !

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συστατικά: Διαδικασία:
Για τη ζύμη:
•    500 γρ. αλεύρι (ιταλικό τύπου 00)
•    280 γρ χλιαρό νερό
•    21 γρ. φρέσκια μαγιά
•    10 γρ. ζάχαρη
•    2 κτλ. λάδι
•    5 γρ. αλάτι
Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπολ, και σχηματίζουμε έναν κρατήρα στην μέση. Στον κρατήρα χύνουμε το χλιαρό νερό και προσθέτουμε σε αυτό τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε το νερό. Περιχύνουμε το αλεύρι γύρο-γύρο με λάδι και αλάτι.
Ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να σχηματιστεί η ζύμη μας. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη μας μια γυαλάδα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της.
Χωρίζουμε σε 3-4 μπάλες και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Στην συνέχεια ανοίγουμε με τον πλάστη τις πίτσες. Για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο μας χρησιμοποιούμε αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι.Προσθέτουμε τα υλικά τις αρεσκείας μας.Έχουμε κάψει τον φούρνο μαζί με τα ταψί στους 230 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε την πίτσα. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κόρα αλλά και  ο πάτος της πίτσας.

Το πιο δύσκολο στην παραπάνω εκτέλεση, είναι η τοποθέτηση της πίτσας στο καυτό ταψί. Εάν έχετε «φτυάρι» φούρναρη τότε τα πράγματα είναι απλά. Ίσως έχετε στο σπίτι σας κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φτυάρι (εγώ είχα ένα πλαστικό στρόγγυλο εξάρτημα για την παρασκευή τούρτας). Τέλος υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξετε την πίτσας σας πάνω σε μία λαδόκολλα, να μεταφέρετε την λαδόκολλα με σανίδα κοπής και να αφήσετε να γλιστρήσει η λαδόκολλα μαζί με την πίτσα στο καυτό ταψί. Για ευκολία σας, μπορείτε να βγάλετε το καυτό ταψί για να τοποθετήσετε την πίτσα.

Για να καταλάβετε ότι η συνταγή είμαι μια από τις πρώτες μου συνταγές, όταν κατέγραψα  την συνταγή, ζύμωνα με το χέρι ή με το μίξερ χεριού. Τώρα την δουλειά αυτήν την έχει αναλάβει η κουζινομηχανή μου.

Τέλος θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή για το περιεχόμενο της πίτσας. Φτιάξτε την όσο πιο λιτή μπορείτε. Απολαύστε πίτσα με σάλτσα, τυρί φέτα και τυρί μοτσαρέλα ή με σάλτσα, τυρί μοτσαρέλα και φέτες προσούτο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s