Τραγανά και γρήγορα ψωμάκια

Όταν διάβαση την παρακάτω συνταγή, έμεινα έκπληκτος από τον μικρό χρόνο προετοιμασία και ωρίμανση της ζύμης. Συνήθως για την παρασκευή ψωμιού ή ψωμάκια απαιτούνται μεγάλοι χρόνοι ωρίμανσης της προζύμης ή ολόκληρης της ζύμης. Στην συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται μόνο μια ώρα ωρίμανσης.

(Τα ψωμάκια στην δεύτερη φωτογραφία τα ξέχασα στους 250 βαθμούς γι΄αυτό είναι πιο σκούρα)

Συστατικά: Διαδικασία:
Για τη προζύμη:
•    95 γρ. αλεύρι (550)
•    65 γρ. νερό
•    6 γρ. ξερή μαγιάΖύμη για ψωμάκια:
•    προζύμη
•    220 γρ. αλεύρι (550)
•    65 γρ αλεύρι (1050)
•    160 ml ζεστό νερό
•    1 κτλ. γλ. βύνη σιταριού
•    6 γρ.. ξερή μαγιά
•    7 γρ. αλάτι
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό, προσθέτουμε τα αλεύρι για το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι, και ζυμώνουμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά και στην συνέχεια 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Στην δεύτερη φάση προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι.
Διπλώνουμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε 8 ίσια κομμάτια των 70-75 γρ. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά.
Πλάθουμε τα ψωμάκια και αφήνουμε να φουσκώσουνε για 45 λεπτά. Τα ψωμάκια θα φουσκώσου πάρα πολύ κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε τα ψωμάκια σε ένα βάθος τ2 εκατοστών, ψεκάζουμε με αρκετό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο με πολύ ατμό. Μετά από 5 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220ο και ανοίγουμε την πόρτα να διαφύγει ατμός. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Από την στιγμή που θα πάρουν χρώμα ,ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για να διαφύγει ο ατμός.

Μεταφρασμένο από : Chili und Ciabatta
Από την  συντάκτρια του blog αυτού ήταν και η πρώτη συνταγή για ψωμάκια που δοκίμασα, στην αναζήτηση συνταγής για νότισμα γερμανικά ψωμάκια.

Η συνταγή αυτή θέλει βύνη σιταριού. Εάν δεν έχετε προσθέστε λίγο ζάχαρη. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα μοιάζει αρκετά. Σε επόμενο άρθρο μου θα σας περιγράψω την παρασκευή βύνης από σιτάρι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s