Τσουρέκι (πρώτη προσπάθεια)

Για την ακρίβεια, δεν είναι ακριβώς η πρώτη προσπάθειά μου για να φτιάξω τσουρέκι. Η πρώτη δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς.

Στην αναζήτηση λοιπών για το τέλειο τσουρέκι, αυτό που είναι και παραμένει και την επόμενη μέρα αφράτο, αυτό που διακατέχεται από ένα λεπτό άρωμα μαστίχας, δοκίμασα την παρακάτω συνταγή.

Η πρώτη προσπάθεια

Την αρχική συνταγή την βρήκα στο  Betty’s Cuisine.  Εγώ χρησιμοποίηση τα μισά υλικά και αφαίρεσα λίγα αυγά και λίγο ζάχαρη.

Τα τσουρέκια μου είχαν μια πολύ ωραία γεύση, αλλά δεν είχαν την επιθυμητή υφή.

Συστατικά: Διαδικασία:
Προζύμι:

  • 150 γρ αλεύρι
  • 185 γρ. ζεστό γάλα
  • 1 φκλ μαγιά

Ζύμη:

  • Προζύμι
  • 350 γρ αλεύρι
  • 125 γρ βούτυρο
  • 125 γρ καφέ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κτλ γλ. μαχλέπι
  • ½ κτλ γλ. μαστίχα
  • 1 κτλ. γλ κακουλέ
  • φιλέ αμυγδάλου και πασπάλισμα

Επικάλυψη:

  • 1 αυγό
  • λίγο νερό
Για την προζύμη ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Προσοχή να μην κάψει, γιατί στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε και όλα τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του κατσαρολακι το προζύμι και χρησιμοποιώντας την κουζινομηχανή ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Το υπόλοιπο αλεύρι προστίθεται σταδιακά. Η ζύμη μας θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσια κομμάτια για την δημιουργία των δύο πλεξούδων. Πλέκουμε το τσουρέκι και το τοποθετούμε σε μία λαδόκολα. Αλείφουμε το τσουρέκι με το μείγμα αυγού νερού και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Πριν το βάλουμε στο φούρνο αλείφουμε για δεύτερη φορά και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Τοποθετούμε τη λαδόκολα μαζί με το τσουρέκι σε ανοιχτόχρωμα ταψί ή στην σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωράιο χώμα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s